Бивш нотариус е част от групата за имотни измами

12:19, 27 фев 19 / Крими 25 1341 Шрифт:
Topnovini

Бивш нотариус и трима представители на „сериозния криминален контингент” са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група за имотни измами, присвоила над 20 жилища в София, стана ясно на брифинг на спецпрокуратурата днес.

Техни жертви са били възрастни, самотни и психичноболни хора, на чието име се издавали пълномощни и завещания. Откраднатите имоти са поне 23, сделките за 9 други са спрени от намесата на полицията.

Групата била разбита при спецакция в понеделник, като са били задържани общо 10 души. За шестима предстои прокуратурата да прецени дали ще бъдат привлечени като свидетели, или също ще носят наказателна отговорност.

В каса са били открити 50 000 лв., като тепърва експертиза ще установява мащаба на щетите, причинени от групата.

Началникът на СДВР Георги Хаджиев посочи, че първият сигнал за дейността на групата бил получен преди 7-8 месеца.

По първоначални данни измамниците са използвали различни тактики – манипулирали жертвите си да се подписват на празен лист или да упълномощават бандитите уж пред различни институции; съставяли документи с невярно съдържание и вербували лица за т.нар обстоятелствена проверка пред нотариус, по време на която казвали, че мнимите собственици владеят имота от над 10 г.

По думите на Хаджиев нотариусът „ги е подпомагал и чисто интелектуално – с консултации по отношение на документите, които трябва да бъдат подготвяни за конкретни сделки и при кой нотариус да минат тези сделки”. По информация на bTV става дума за Борис Янков, който през годините е бил разследван за участие в измами.

Задържани действащи нотариуси няма. „Тук е много трудно да се докаже субективният момент дали нотариусът е знаел, че тези хора са въведени в заблуждение. Представят му се документи, ако отговарят на изискванията на закона, няма как да откаже”, подчерта началникът на СДВР.

Наблюдаващият прокурор Манолова посочи, че откраднатите жилища са били прехвърляни на близки и роднини на престъпната група, както и на фирми, за да се прикрият последващите сделки с тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама