Картина на Моне беше продадена на търг за 32 милиона евро

18:20, 27 фев 19 / Любопитно 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Венецианският пейзаж "Дворецът на дожите" на френския импресионист Клод Моне беше продаден на търг в Лондон за 27,5 милиона британски лири (32 милиона евро), съобщи аукционната къща "Сотбис", цитирана от БТА. 

Това е рекордна сума за пейзаж от четката на Моне, изобразяващ Венеция. Неотдавна картината бе включена във високо оценената изложба под наслов "Моне и архитектурата" в Британската национална галерия.

Моне пресъздава морския изглед в три различни варианта през 1908 г. Другите две платна са в колекцията на Бруклинския музей в Ню Йорк и на нюйоркския музей "Метрополитън".

Моне се счита за един от основателите на импресионизма. Той създава картини като "Катедралата в Руан", "Булевардът на капуцините", "Импресия: изгряващо слънце" и "Гарата Сен Лазар".

"Тази омагьосваща картина е истински шедьовър и е сред най-великите произведения на Моне, които той е рисувал по време на първата си и единствена среща с Венеция," каза Хелена Нюман от "Сотбис".

Произведението стана топ-лот на снощния търг, където ценителите на изкуството похарчиха над сто милиона евро. Картина на Василий Кандински беше продадена за 7,1 милиона евро, а "Утринна звезда" на Рене Магрит - за 6,17 милиона евро. Произведения на Пабло Пикасо, Марк Шагал и Алберто Джакомети също намериха нови собственици.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама