Нено Димов: Беър Грилс съзнателно е нарушил правилата

18:50, 27 фев 19 / Политика 25 1913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отговорност за нарушенията, направени от Беър Грилс по време на заснемането на филм в Национален парк „Рила”, носи българска фирма – организатор на продукцията. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той допълни, че тя е получила разрешение от парка и е била запозната със забранените действия на негова територия.

„Дори във филма г-н Грилс казва, че е забавен, защото нарушава всички правила, тоест имаме съзнателно действие. През август миналата година едни деца танцуваха български народен танц в едно от езерата и тогава реакцията беше точно обратната. Паркът е постъпил правилно и тогава и сега, като е санкционирал. Оставам изненадан защо сме настроени толкова агресивно, когато това го правят български деца и сме готови да простим, когато го прави един чужденец”, коментира екоминистърът.

Министърът на екологията заяви, че на фирмата-организатор са връчени наказателни постановления заради три нарушения паленето на огън, умъртвяването на животни и плуването в Каракашево езеро.

„Там ще бъде предвидена и санкцията – до 10 хил. лв., самият г-н Грилс, ако бъде открит на негов адрес, ще бъде поканен в качеството му на физическо лице, което е извършило нарушение. Предполагам, че това ще бъде доста сложна операция за парка”, допълни Димов.

Екоминистърът заяви, че няма нищо лошо в това, че за проблема е сигнализирано от гражданин. Той допълни, че през 2018 г. са извършени над 20 хил. проверки, от тях над 7 500 по сигнали на граждани, а около 2 000 са завършили със санкции.

Министър Димов заяви, че е имало трима души от Национален парк „Рила”, които да следят  по време на снимките, но е било невъзможно да бъдат там по 24 часа. „В момента не искат да дадат изявления, защото съм разпоредил вътрешна проверка на независимия инспекторат и докато тя тече е нормално да не бъдат давани изявления. Предполагам, че след това ще бъде коментирано и от тях”, каза още министърът.

През 2018 г. са направени две проверки от Регионалната екоинспекция и са дадени предписания за почистване на незаконното сметище край Самоков, заяви министър Димов. По думите му местната управа е поискала няколко пъти удължаване на срока заради организационни проблеми. „Когато отиваме на 25 февруари по ваш сигнал се вижда, че е премахната бариерата, а обемът от отпадъци се е  увеличил. Направено е ново предписание и до 29 март трябва да бъде почистено от кмета, ако не се направи в срок – ще има санкция”, допълни Димов.

Нено Димов заяви, че ако не бъдат наказани отговорните за замърсяването с токсични отпадъци край гара Яна, ведомството ще предприеме мерки. Той допълни, че еко министерството ще работи за затягане на мерките срещу складовете, които съхраняват опасни вещества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама