Тръмп: Не бяхме съгласни с искането на Пхенян да отпаднат всички икономически санкции

10:30, 28 фев 19 / Свят 25 2434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви след предсрочно прекратената си среща на високо ниво с Ким Чен Ун в Ханой, че не е постигнато споразумение за ядрено разоръжаване (денуклеризация) на Северна Корея, тъй като Пхенян е поискал в замяна цялостна отмяна на наложените от САЩ икономически санкции.

Тръмп добави, че Северна Корея е готова да предложи отстъпки, но не и тези, за които настоява САЩ. Той потвърди, че Вашингтон не се "отказал от нищо" и ще продължи преговорите с Пхенян в бъдеще.

"Понякога трябва да си отидеш", отбеляза той пред репортери, като посочи, че американската страна смята, че "не е добре да подписва каквото и да било". Американският президент използва възможността да повтори, че неговите взаимоотношения с Ким Чен Ун са "много силни".

Американският президент заяви, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун има "визия" за денуклеризация, която обаче не е в съответствие с разбирането на администрациите на Белия дом. Въпреки това Тръмп изрази надежда, че "в крайна сметка ще бъде добър приятел с Ким Чен Ун".

Междувременно Държавният секретар Майк Помпео подчерта, че е постигнат "реален напредък" по време на срещата на върха в Ханой, "но за съжаление не стигнахме докрай".

"Помолихме Ким да направи повече, отколкото е готов да направи", обясни той, но добави, че все още е "оптимисти" за отношенията с Пхенян. "Когато продължим да работим по този въпрос, можем да постигнем напредък и в крайна сметка да постигнем това, което светът иска, а именно денуклеризация на Северна Корея", заключи Помпео.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама