Замърсяването в градовете може да се бори с бръшлян и люляк

11:50, 28 фев 19 25 1405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не всички растения са еднакво добри като средства за пречистване на въздуха. Изследванията показват, че някои растителни видове поглъщат фините прахови частици, докато други отделят летливи вещества, които увеличават допълнително замърсяването на въздуха. Това обясни Валентин Симеонов от Швейцарския федерален институт за технологии пред БНТ.

Симеонов, който консултира общината в Лозана за засаждането на подходящи растения, обяснява, че най-ефективни са бръшлянът и люлякът. Докато дъбът, върбата и борът не допринасят за пречистването на въздуха в градска среда.

Ученият посочи като основни причини за силното замърсяване на въздуха в София и големите градове с най-опасните фини прахови частици е неограничения внос на стари автомобили на дизелово гориво. Според него ще бъде удачно да се въведат данъчни облекчения за по-чистите газови автомобили, както и да се насърчава използването на градски транспорт.

Симеонов препоръча и подмяната на керосиновите генератори, използвани за зареждането на самолетите на летище "София", с електрически, както вече се прави на много места в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама