Вашингтон за пореден път призова Русия да върне Крим на Украйна

12:10, 28 фев 19 / Свят 25 1139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати заявиха вчера, че наложените от тях санкции срещу Русия ще останат в сила, докато Москва не върне Крим на Украйна, предаде Франс прес.

"Преди пет години окупацията на украинския полуостров Крим от Русия подхрани ескалация на руската агресия. Светът не е забравил циничните лъжи, използвани от Русия като оправдание за агресията й и за прикриване на опита й за анексиране на украинска територия", посочи американският държавен секретар Майк Помпейо в изявление, предаде БТА.

На 27 февруари 2014 г. парламентът на Крим избра ново местно правителство и гласува за произвеждането на референдум за бъдещето на полуострова. На референдума от 16 март 2014 г., който Съединените щати обявиха за нелегитимен, жителите на Крим подкрепиха присъединяването му към Русия.

"Съединените щати заявяват отново непоколебимата си позиция: Крим е част от Украйна и трябва да бъде върнат под украински контрол", категоричен бе Помпейо, който разкритикува "все по-сериозните репресии, извършвани от руския окупационен режим".

Държавният секретар на САЩ призова Москва да освободи всички украинци, вкарани в затвора заради мирното си противопоставяне срещу анексията, и да сложи край на издевателствата си.

"Съединените щати ще оставят в сила санкциите си срещу Русия, докато руското правителство не върне контрола над Крим на Украйна и не приложи Минските договорености", подписани през 2015 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама