ГЕРБ и "Обединени патриоти" с общо решение да отхвърлят ветото върху Изборния кодекс

11:10, 28 фев 19 / Политика 25 1341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" излязоха с общо решение да отхвърлят ветото на държавния глава върху Изборния кодекс. След повторното приемане на последните изборни промени, ГЕРБ ще внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ще изпратят цялата стенограма от заседанието на правната комисия по изборното законодателство, за да може юридическия екип на президента да се запознае с аргументите на парламентаристите, тъй като по думите му, мотивите по ветото на държавния глава Румен Радев са спекулативни.

"Твърденията на президента, че няма съдебен контрол, не отговарят на истината, затова ветото ще бъде отхвърлено", обясни Цветанов. 

ВМРО ще подкрепят ветото заради заявката на ГЕРБ да върнат старите прагове на преференциите, обясни Искрен Веселинов. Заместник-председателят на правната комисия и депутат от квотата на НФСБ Христиан Митев съобщи, че между двете четения на законопроекта на ГЕРБ ще внесат промени, с които ще поискат за европейските и парламентарни избори да остане старият праг на преференцията, но за местните избори прагът да се увеличи, предаде БНР.

Цветан Цветанов отказа да отговори дали ГЕРБ ще подкрепят подобен компромисен вариант.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама