Нинова: Докладът на ЕК за пране на пари е най-сериозният удар по правителството на Борисов

11:10, 01 мар 19 / Политика 25 1281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на партии от Вишеградската четворка плюс БСП и социалдемократическата партия на Хърватия подписаха декларация за общи действия и взаимна подкрепа. Корнелия Нинова запозна колегите си с политическата обстановка в страната, напускането на парламента от страна на БСП и получи тяхната подкрепа за отстояване на демократичните права на гражданите и върховенството на закона в България, съобщиха от БСП.

След запознаване със случаи на ограничаване на свободата на словото и предприемане на мерки срещу журналисти в България, допълнително в проекта за декларация беше включен текст в защита на свободата на изразяване. В декларацията шестте партии обявяват инициатива за европейска минимална пенсия, европейски трудов кодекс и европейска агенция по труда. Те трябва да гарантират еднакви социални и трудови права на всички европейски граждани и да не допускат двойни стандарти между държавите членки. Шестте участници в срещата настояват за борба с укриването на данъци и премахване на данъчните убежища. В декларацията се набляга на мерки за забрана на двойния стандарт при храните. Нинова отново потвърди позицията на БСП против Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата, както и против Пакта за миграция. Тя ги увери, че по тези два въпроса БСП няма да направи компромис.

Лидерът на левицата постави въпроса за ускорено изграждане на европейска прокуратура и избор на най-доказания в практиката професионалист за главен европейски прокурор. Тя изрази увереност, че това ще допринесе за резултатна борба с корупцията по високите етажи на властта. На въпрос на колегите й относно последния доклад на ЕК за пране на пари в България, с покровителството на политици, тя отговори, че това е от най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години и то от неговите европейски партньори. “За съжаление, по този начин, управляващите ни отдалечават от Шенген и от Европа”, каза още Нинова.

Лидерите на партии декларират: “След срещите в Братислава и Вишеград, ние ,лидерите на партии от държавите от Централна и Източна Европа, оставаме ангажирани с този формат и занапред, и взаимно се подкрепяме за предстоящите европейски избори”. Нинова се обърна към колегите си: нека всеки от нас положи усилия да привлечем и други страни от региона, защото когато повече партии се обединим около общи ценности, имаме по-големи възможности да ги отстояваме”.

Нинова закачи с мартеници колегите си от Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Хърватия. Тя ги запозна с тази българска традиция и им пожела здраве и сили.

Събитието се проведе в гр. Храдец Кралове, Чешка република. Домакин на срещата бе председателят на чешката социалдемократическа партия и вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Това е третата среща във формат Вишеград плюс, в която Нинова участва. Първата се проведе в Словакия, а втората – в Унгария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама