Знаете ли, че... френските кроасани не са френски? Вижте историята им

17:00, 04 мар 19 / Любопитно 25 1865 Шрифт:
Topnovini

Едва ли има някой, който не обича насладата, която носят кроасанът и ароматното кафе.

Ако се замислим, думата кроасан звучи чисто по френски и предполагаме, че произлиза от Франция. Да, ама не.

Всъщност кроасанът е сервиран за първи път в Австрия през 17 век. И на всичкото отгоре си има история.

Кифлата от многолистно тесто във формата на полумесец е изобретена от местните хлебопекари във Виена по време на турската обсада през 1683 година или преди 336 години.

По онова време градът е бил под турска обсада, а група турски войници са копаели тунел под защитните стени с цел да бъде превзета австрийската столица. Удряйки с лопати и други инструменти, те са вдигали достатъчно силен шум и първи са ги чули пекарите, които работели в помещения под земята, недалеч от основите на крепостните стени. Те са предупредили австрийската войска, която спряла вражеския опит, докато на помощ дошла полската армия и отблъснала турците. Когато обсадата окончателно паднала, а тя е продължила два месеца, пекарите решили да отпразнуват този момент и направили кифла във формата на полумесец за да се присмиват на символа от турското знаме. 

Впоследствие французите изменят рецептата, като налагат предварителното втасване на тестото и неколкократното му охлаждане и разточване с добавка на масло, с което става едно от олицитворенията на френската кухня. Във Франция кроасанът се сервира топъл и намазан с масло, в САЩ го заливат с топинг (шоколад, карамел и др.) или го правят с плънка от спанак.

За първи път корасанът пристига в Париж благодарение на Мария Антоанета през 1770 г., когато се омъжва за Лу ХVІ. Тестото, което от маята е втасало, пекарите нарекли кипфел. Когато Мария Антоанета пристигнала в Париж със слугите си, които можели да правят тази кифла, тя е била наречена кроасан.

Въпреки че корените й тръгват от Виена, с идеите и готварските способности на французите кифлата печели прозвището кроасан, което познаваме днес. И заради което бихме оставили кафето да изстине, защото вкусът на пухкавото тесто е незаменим.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама