Депутатите от БСП взеха 394 000 лв. без да работят

22:40, 01 мар 19 / Политика 25 1574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

394 хиляди лева е изплатило Народното събрание за заплати на депутатите от БСП за месец февруари. Сумата е след направени удръжки за неизвинени отсъствия от пленарната зала и от заседанията на комисиите за януари. Това става ясно от данни, предоставени от Народното събрание на “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация.

Ако посочената по-горе сума се раздели на 79-имата червени депутати, това прави средно по 5000 лева на човек.

Социалистите напуснаха парламента с решение на Националния си съвет от 17 февруари и за месеца имат само 11 работни дни, в 6 от които е имало пленарни заседания. Те не само не сядат на банките и не ходят на заседанията на комисиите, но и не стъпват въобще в сградата на НС. Отсъствията им обаче ще бъдат изчислени и отразени във ведомостта за месец март, обясняват от администрацията.

251 лева е среднодневното възнаграждение на депутат, присъстващ на всички заседания на парламента и на комисиите, са сметнали в парламента. Сумата е според последните данни на НСИ за декември 2018 г., по които се преизчисляват депутатските заплати, след направени удръжки за данък и осигуровки.

3807 лв. е основната депутатска заплата в момента. Възнаграждението на всеки обаче е индивидуално, тъй като се начисляват допълнително пари за трудов стаж и за научни титли, както и за участия в комисии и заемани ръководни постове в йерархията на НС - шефове и зам.-шефове на групи и комисии, секретари на ПГ и прочее.

Хипотетично, за едно неоправдано отсъствие на народен представител, който е член на една комисия и получава 22% за прослужено време и стаж, удръжката за февруари би била 254,34 лв.

Според финансовите правила на парламента обаче, при 3 поредни неизвинени отсъствия или общо 5 за месеца, удръжката на всеки за месец е равна на 2/3 от заплатата му. Така за февруари сумата би била 3560,78 лв., изчисляват от администрацията на НС. Ако се запазят досегашните правила, 79-имата леви депутати ще бъдат глобени с малко над 280 хил. лева общо.

Бойкотът на БСП предизвика люта дискусия за депутатските заплати и глоби. Проектът за пълно орязване на парите засега не влиза в дневния ред. А соцлидерката Корнелия Нинова обяви през фейсбук, че след като групата е напуснала, не желае да получава възнаграждения, командировъчни и да ползва служебни коли и разходи за гориво за това време.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама