Едва шест държави в света гарантират равни права за мъже и жени

13:45, 03 мар 19 / Любопитно 25 1194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светът се стреми към равенство между половете, но се движи в тази посока с твърде бавни темпове, се казва в доклад на Световната банка. В момента само шест държави в света гарантират равни права на мъжете и жените, което все пак е увеличение от нула преди десетилетие, когато Банката започва да оценява държавите по този критерий, припомня БГНЕС.

Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция са единствените получили пълната оценка от 100 в доклада „Жените, бизнеса и закона 2019 година“ на Световната банка.

От трите държави, най-голям напредък през последните 10 години е отбелязала Франция с приемане на закон срещу домашното насилие, въвеждане на криминални наказания за сексуален тормоз на работното място и на платено майчинство. В доклада на Световната банка България е поставена на 27-мо място с общ резултат 93.75/100 точки.

Анализът се базира на няколко критерии: възможност за посещаване на различни места, започване на работа, заплащане, брак, деца, управление на бизнес и авоари, получаване на пенсия. Един от въпросите, по които всяка страна е оценявана е: „Има ли законодателство срещу домашното насилие?“. Държавите в Близкия изток и Африка са със средна оценка 47.37/100 точки, което означава, че в тези държави жените се ползват с по-малко от половината права, които имат мъжете.

Средната глобална оценка е 74.71/100, което е увеличение с повече от 4.5 пункта в сравнение с данните от преди десетилетие. Въпреки това, Световната банка отбелязва, че във всяка една средностатистическа страна, жените имат само ¾ от правата на мъжете.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама