САЩ заплашиха с международен отговор при заплаха над Гуайдо

10:15, 04 мар 19 / Свят 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че опитите да се предотврати завръщането на опозиционера Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела, ще предизвикат активен отговор от САЩ и международната общност.

"Временният президент на Венецуела Хуан Гуайдо обяви, че планира да се върне във Венецуела. Всички заплахи или действия срещу неговото безопасно завръщане ще бъдат изправени пред силен и значителен отговор от САЩ и международната общност", написа Болтън в Тwitter.

Хуан Гуайдо бе в чужбина няколко дни и посети редица страни от Латинска Америка. Въпреки забраната за пътуване наложена от настоящия президент Николас Мадуро, Гуайдо успя да се измъкне през границата с Колумбия миналата седмица и да се опита да донесе помощи в страната.

Вчера лидерът на опозицията призова за масови протести в понеделник. „Обявявам завръщането си в страната. Призовавам венецуелците да се мобилизират в цялата страна утре в 11 ч. местно време”, написа Гуайдо в Тwitter.

Той не даде повече подробности за това кога и как ще се завърне. Призова поддръжниците си да следят внимателно за съобщения къде ще се проведат демонстрациите в понеделник. „Хайде, Венецуела”, написа още лидерът.

Масовите протести срещу сегашния президент на Венецуела Никола Мадуро започнаха на 21 януари - известно време след като той встъпи в длъжност. След началото на бунтовете говорителят на опозиционния парламент Хуан Гуайдо незаконно се обяви за временен държавен глава. Редица западни страни, водени от Съединените щати, признават Гуайидо за временен президент.

На свой ред Мадуро нарича ръководителя на парламента "марионетка на Съединените щати". Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха Мадуро като легитимен президент на Венецуела. Москва нарича "президентския статут" на Гуайдо несъществуващ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама