Светлана Шаренкова: Политиката на България към Русия е неясна

10:50, 05 мар 19 / Политика 25 669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има го т.нар. лед в отношенията между България и Русия и двустранния диалог е зациклил. Имаше едно възстановяване на диалога миналата година със срещата на президента Радев с Путин на най-високо ниво, но все пак този диалог трябва най-сетне да придобие конкретни форми и те да се реализират”, отбеляза Светлана Шаренкова, председател на форум „България-Русия”, пред bTV.

Тя смята, че през последните 15-20 години българската политика към Русия е антинационална. „В България всички казват, че трябва да има добри отношения с Русия и трябва да се развиват равноправни икономически връзки, но реално водената политика е неясна", отбеляза Шаренкова.

Според нея българските политици заблуждават руската страна, че искат нормални, прагматични отношения, но заблуждават и българското обществено мнение.

„Фактите са такива, че няма нито един проект от т.нар. „Голям шлем”, който преди 11 години беше подписан, а всичко се измести към Турция, където в момента се строи „Турски поток”, както и се строят две атомни централи”, каза още Шаренкова. Така България вместо да бъде енергиен център на Балканите, ще се превърне в потребител", добави тя.

Притеснения в отношенията ни с Русия винаги ще има, винаги е имало, посочи и политологът Георги Киряков. Според него българските политици трябва да започнат да мислят като като част от една по-голяма европейска общност. ”В рамките на ЕС ние трябва да развием отношения с Русия, такива каквито са равноправни и взаимноизгодни за нас”, отбеляза Георги Киряков.

Хубаво е да материализираме посещението на руския премиер Медведев, но въпросът е каква ще е цената за това, защото ако не е изгодна и не е пазарна, ние нямаме сметка от никакво материализиране, каза още Киряков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама