Консерваторите направиха сериозен пробив на изборите в Естония

11:00, 05 мар 19 / Свят 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Либералите от Партията на реформите победиха на произведените в неделя в Естония парламентарни избори. Това показват данните от всички преброени бюлетини, предадоха световните агенции.

Партията на реформите получава 28.8 процента. На второ място остава Центристката партия на досегашния премиер Юри Ратас с 23 процента. На трето място е крайнодясната, евроскептична и антиимигрантска Консервативна народна партия на Естония с 17.7 процента. Партия "Отечество" получава 11.4 процента, а Социалдемократическата партия има 9.8 процента.

Изразено в места в 101-местния парламент, това означава, че либералите от Партията на реформите ще имат 34 места, с 4 повече от сега. Центристката партия получава 26 мандата, с 1 по-малко от сега. Консервативната народна партия на Естония получава 19 мандата, което е с 12 повече от сега и показва, че тя е постигнала истински пробив на изборите. "Отечество" ще има 12 мандата, с 2 по-малко от сега, а Социалдемократическата партия ще има 10 мандата, с 5 по-малко от сега. Досегашното правителство включваше центристите, "Отечество" и социалдемократите.

Веднага след обявяване на резултатите от изборите класиралата се на първо място Партия на реформите каза, че може да състави управляваща коалиция с партия "Отечество" и Социалдемократическата партия.

"Ако погледнем програмите, то с Центристката партия ще имаме най-големи различия по три въпроса - данъци, гражданство и образование на естонски език", каза лидерът на Партия на реформите Кая Калас. Тя изключи и възможността за сътрудничество с Консервативната народна партия на Естония. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама