Венецуелски правителствен самолет е кацнал мистериозно в Атина

12:40, 05 мар 19 / Свят 25 1105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Венецуелски правителствен самолет е кацнал в събота по обяд в Атина при пълна конфиденциалност и без да е подаден предварителен полетен план, съобщи снощи гръцкият телевизионен канал Скай.

Самолетът с номер YV2486 е кацнал на атинското гражданско летище "Елефтериос Венизелос", твърди репортажът на Скай. Той е излетял от правителствената писта във венецуелската столица Каракас с първоначална дестинация карибския остров Маргарита. Според информацията на телевизията на борда му е бил министърът на външните работи на президента Мадуро Хорхе Ареаса, който е имал една среща на атинското летище.

Мистериозният полет е започнал на 24 февруари от Каракас. Същият ден самолетът е кацнал в Португалия, след като пилотът е казал, че ако не получи разрешение за кацане, самолетът ще падне, защото му свършва горивото, предаде БТА.

Твърди се, че два дни по-късно самолетът е кацнал в Женева. Доста европейски страни обаче са отказали да го приемат. Най-накрая, на 2 март малко след 14 часа, е кацнал на атинското летище, където е поискал престой от един час за зареждане. В крайна сметка обаче е останал там 4 часа и е излетял в 18 часа.

Екипажът е уведомил контролната кула в Атина, че това не е официален правителствен полет. Самолетът е "Фалкон" на венецуелската държавна петролна компания PDVSA, който е смятан за правителствен.

Представители на венецуелската опозиция твърдят, че самолетът е излетял от Каракас в същия ден, в който правителството на Мадуро е изтеглило от централната банка на страната 8 тона злато.

Скай коментира, че сериозни въпроси буди самоличността на пътниците в самолета, защото ЕС наложи санкции на много представители на правителството на Мадуро, на които не е разрешено да влизат на европейска територия.

Основната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация попита правителството на Алексис Ципрас защо на самолета е разрешено да се приземи, след като повечето европейски държави са отказали да го приемат. Опозицията пита също с кого са имали среща пътниците.

Неназовани източници от гръцкото правителство са коментирали, че "от кацането на един самолет, идващ от Азия, на летище "Елефтериос Венизелос" с цел зареждане, Скай измисли цяла теория на конспирацията". 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама