Високият ток – красив, елегантен, но и коварен аксесоар

08:40, 06 мар 19 25 968 Шрифт:
Автор:

Красиви, елегантни и привлекателни – високите токчета са любим аксесоар на много от дамите. Колкото и красиви да ни правят токовете, обаче, те могат да бъдат и доста опасни за здравето ни. Като класически женски аксесоар, вредите, които те могат да нанесат са много коварни. Първоначално дори може да не забележим промените, които се случват в тялото ни. Продължителното им ежедневно носене, обаче, би могло да доведе до редица неприятности за организма ни – болки в стъпалата и глезените, разширени вени, а по-сериозните усложнения включват в себе си изкривяване на гръбначния стълб.
Ето и 5 от най-разпространените проблеми със здравето, които може да предизвика ежедневното носене на висок ток:
* Разширени вени (варикоза)
* Тромбофлебит (образуване на тромб в разширена вена)
* Подбиване и конвулсии на стъпалата
* Плоскостъпие или дюстабан (отпускане на надлъжния свод на ходилото)
* Артрит и артроза

Установено е, че всеки 2 см от тока „добавят“ 25% напрежение върху пръстите на краката, а също така увеличават и напрежението в колената. Прасците също страдат от прекомерното носене на високи обувки – докато някои специалисти твърдят, че по този начин прасецът се стяга и развива, други са на обратното мнение – ахилесовото сухожилие се натоварва излишно и това може да доведе до допълнителни усложнения и неприятности. В тази рискова група влизат жени, носещи 10 см и нагоре токове повече от 2-3 пъти седмично.
Отделно от това, високият ток изменя центъра на тежестта на тялото и пазенето на равновесие става една идея по-трудно. Поради това бременните жени е добре да избягват носенето на висок ток. За подрастващите също не е препоръчително носенето на тези, иначе така красиви обувки – в тийнейджърските години организмът все още расте, а високият ток пречи на нормалното развитие на стъпалото. За страдащите от остеопороза високите токове са направо забранени.
Според специалистите, безопасната „доза“ високи токове е за 2-3 часа на ден по 2-3 пъти в седмицата, като се редуват с ток от 2 до 5 сантиметра. Дайте шанс на краката ви да отпочиват и когато ви е възможно ходете боси. Масажът на ходилата със специални кремове също са изключително полезни за доброто здраве на краката. На пазара вече има изобилие от специализирани стелки за високи обувки. Те „обгръщат“ стъпалото плътно и го натоварват равномерно. Друг, много важен фактор за здравословно носене на високи токове е, правилно избраният модел и размер. Когато пазарувате обувки, опитайте се това да е в следобедно време, когато кракът е най-уголемен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама