Детските градини в община Варна замениха пластмасовите чаши с метални

11:50, 06 мар 19 25 1126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички детски градини на територията на община Варна предприеха голяма крачка към опазването на околната среда - в началото на месеца пластмасовите чашки за еднократна употреба в детските заведения бяха заменени с метална посуда. Промяната носи не само екологични, но и икономически предимства. По данни на екоорганизацията „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ годишно една средно голяма детска градина харчи около 5000 лева за чаши, предаде БНР.

От три години насам във варненската детска градина „Мечо Пух“ пластмасовите чашки за еднократна употреба не се използват. Инициативата е на Сабина Максимова, чиято дъщеря посещава учебното заведение.

Сабина, която днес е координатор на кампанията Мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“ разказва, че идеята ѝ е била породена от огромното разхищение на пластмасов материал, което в немалко детски градини в страната и днес продължава да е ежедневие. Тя е изчислила, че в една група от детска градина се използват 150-300 чаши дневно.

Пластмасовите чаши в детската градина са заменени от метална иноксова посуда. Всяко дете с лекота разпознава чашката си, която е специално обозначена.

„Идеята е всяко дете да си има своя картинка. Една такава чаша издържа поне 50 години. Децата обичат своите чаши, безпогрешно ги разпознават. Децата се чувстват по-привлечени към къта за пиене на вода“, обяснява Максимова.

В рамките на година и половина 19 детски градини от градовете София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Елин Пелин, Перник и Чепеларе са подкрепили екологичната кампания и са заменили пластмасовите чаши с иноксови, разказва Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

„По този начин те до момента са успели да спестят 2 млн. броя пластмасови чаши. По този начин са спестили на обществото 60 000 лв., които щяха да отидат за закупуването на тези чаши. Спестявайки тези чаши, ние спестяваме изхвърлянето на 7 тона нерециклируема пластмаса на сметището“.

Въпросът за преминаването към чашки за многократна употреба в детските градини в София е бил поставен на дневен ред още преди година, обясни Мария Минчева - директор на образователната дирекция към Столичната община. По думите ѝ в повечето столични градини вече се използват иноксови чаши.

В столичната 77-ма детска градина „Магнолия“ пластмасова посуда за еднократна употреба никога не е била използвана, каза директорът Стефка Рабаджиева.

Изискването за непрекъснато миене на съдове отказва много директори от идеята за въвеждане на чашите за многократна употреба.

От една страна - това създава допълнителна работа, за която в някои градини нямат достатъчен човешки ресурс, освен това значително се покачват разходите за ток и вода. От друга страна обаче подобни притеснения са неоснователни, защото изискването чашите да бъдат дезинфекцирани след всяка употреба важи единствено за общата сервизна посуда. Индивидуалните чаши за вода са изведени в отделна точка в Наредба номер 3 за здравните изисквания към детските градини.

Това означава, че когато чашите за многократна употреба имат индивидуален и уникален символ, каквато е практиката с картинките на животни в спомената варненска детска градина, и се използват само от едно дете и единствено за консумация на вода, те се измиват минимум веднъж дневно в края на работния ден, когато целият инвентар от сервизна посуда по Наредба трябва да бъде хигиенизиран и подготвен за следващия ден.

Мария Минчева допълва, че на този етап няма законова регламентация, която да ограничи употребата на пластмасовите чаши. По думите ѝ контролът се извършва от РЗИ и ако те издадат такива указания, тогава директорите ще спрат използването на тези чаши. Към момента няма такова указание.

От своя страна еколозите алармират, че пластмасата не е алтернатива и призовават да се сложи край на безотговорното отношение, което съвременното общество проявява към природата.

Данита Заричинова от екологичното сдружение „За Земята“ посочи:

„Пластмасата за еднократна употреба освен че замърсява, тя може да бъде и опасна за здравето на детето. А също така и ние създаваме навик на едно дете“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама