Франция планира цифров данък върху технологичните гиганти

15:50, 06 мар 19 25 1089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френското правителство предложи в сряда нов данък, който ще изисква от големите технологични компании да плащат налог в размер на 3% върху техните приходи, събрани в страната.

Новите правила за данъчно облагане, ако бъдат приети от парламента на Франция, ще бъдат приложени с обратна сила от началото на тази година, като френските власти смятат, че през 2019 година те ще донесат приходи в хазната от 400 млн. евро, които ще нараснат до 650 млн. евро през 2020 година.

"Тези технологични гиганти използват вашите лични данни и получават значителна печалба от тях, без да плащат справедливия дял от данъци", отбелязва френският финансов министър Бруно льо Мер. Така нареченият данък GAFA ще обхваща реклами, уебсайтове и препродажба на лични данни, наред с други области. Финансовият министър подчерта, че този данък ще засегне около 30 компании от САЩ, Китай, Германия, Испания и Великобритания.

По този начин Бруно льо Мер ще изпълни обещанието си от миналия декември, когато каза, че Париж ще облага с данък компаниите, които извършват подобен бизнес в страната, ако Европейският съюз не постигне консенсус по този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама