ЦИК: Активността при избори нараства, гласуващите в Турция - намаляват

09:20, 07 мар 19 / Политика 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Млади българи, живеещи във Великобритания, искат промени в Изборния кодекс, с които да отпаднат ограниченията на българи, живеещи в страни извън ЕС. Повод за искането е предстоящият Brexit. Как гласуват българите извън пределите на родината и какво може да се промени в изборните правила, за да е по-лесно приложимо правото им на глас, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНТ.

Цветозар Томов заяви, че в момента единствено жители на ЕС имат право да упражнят правото си на глас на евроизборите. Той допълни, че ситуацията във Великобритания е толкова специфична, че никой законодател не е предвиждал нещо подобно.
"Все още не се знае дали Великобритания ще излезе от ЕС преди датата на евроизборите", добави той.

Според него от избори на избори активността в страната нараства за разлика от спада на относителния дял на гласуващите в Турция.

"Аз се надявам тази тенденция да се разшири и все повече хора, които живеят извън страната, да се възползват от правото си на глас. Преди да се пристъпи към гласуване, секции извън Съюза се откриват, първо, в дипломатическите и консулски представителства, второ, на база на заявленията на хора, живеещи извън страната, които искат да гласуват. Където се натрупат повече от 100 заявления, се открива секция за гласуване. Но обикновено всичко зависи и от политиката на дадената държава", коментира Томов.

Говорителят на ЦИК заяви, че подготовката за изборите е по правилата в Изборния кодекс, главно свързани с въвеждането на машинно гласуване. Той потвърди, че предвиденото финансирането за евроизборите в страната ще е достатъчно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама