Боил Банов: Повечето сгради паметници на културата са частна собственост

13:30, 07 мар 19 / Политика 25 1221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Същинският проблем е, че повечето сгради паметници на културата са частна собственост",  каза министърът на културата Боил Банов в отговор на критичния доклад на Сметната палата за опазването на културното наследство у нас.

„Има една част собственици, които са злонамерени – търсят разрухата. Но искам да кажа, че и да се срути една къща, тя трябва да бъде възстановена, както е била. Много сме консервативни в това отношение“, допълни Банов.

Банов изтъкна, че в неговия мандат бюджетът за паметници на културата се е увеличил двойно – на близо 7 млн. лв. Имало и повишаване на заплатите на служителите на министерството, които се занимават с опазването на културното наследство.

Той обяви още, че предстои преместването на Национален институт за недвижимо културно наследство на първия етаж в сградата на Министерството.

Относно скандала „Ало, Банов съм” министърът каза, че все още е в ход проверката на прокуратурата и не може да коментира. Срокът на проверката бил удължен, защото са постъпили нови документи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама