Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

15:00, 07 мар 19 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Увеличават се случаите на морбили у нас. Те вече са 92. Засегнати са областите Благоевград, Бургас, Пловдив, София и София-град. Изследване в немска лаборатория е показало, че щамът, които циркулира у нас, е внесен от Италия или Германия. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че щамът, който циркулира у нас, е различен от внесения през 2017 година от Украйна.

"Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и че системата ни по отношение контрол на морбили работи", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Според Кантарджиев 38% от заразените с морбили са деца ненавършили възрастта за имунизация. "Да се пазят неваксинираните деца и всички деца до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, трябва да бъдат имунизирани. След което пропуснатите на 12-годишна възраст - реимунизирани", посъветва той.

Ваксините не са опасни, коментира алергологът академик Богдан Петрунов. "Тук става въпрос за вкарване в организма на човека на продукти, които стимулират мощно защитните сили. Без ваксините ние, фактически, огромна част от инфекциозните заболявания, които съществуват, ние просто ще загиваме", обясни той.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за момента няма данни за усложнения при заразените с морбили у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама