Falcon 9 на SpaceX е образувала най-големите ударни вълни досега

19:00, 07 мар 19 / Култура 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на извеждането в орбита на тайванския спътник Formosat-5 ракетата Falcon 9 на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 километра, съобщава ArsTechnica, като се позовава на изследване на тайвански и американски учени, публикувано в Space Weather.

За 5 минути ракетата е достигнала височина от повече от 300 километра, като през по-голямата част от времето се е движела почти вертикално, предизвиквайки огромни кръгови ударни вълни. Според учените това са най-големите вълни, предизвиквани някога от ракета.

13 минути след старта в йоносферата е възникнала дупка, която е довела до смущения в работата на навигационните системи в западната част на САЩ и прилежащите райони в Тихия океан с обща площ 1,8 милиона квадратни километра, при което GPS-ите са давали отклонение с един метър.

Смущенията са продължили 2-3 часа, а ефектът може да се сравни с този, предизвикан от локално магнитно поле.

Обикновено ракетите, които извеждат спътници, се движат почти хоризонтално, достигайки височина от 80-100 километра и предизвиквайки V-образни ударни вълни в йоносферата, отбелязва изданието и допълва, че Falcon 9 е успял да достигне височина от 300 км благодарение на ниското тегло на спътника (475 килограма).

Йоносферата се намира на височина от 60-1000 км от повърхността на Земята.

Тайванският спътник беше изведен в орбита на 24 август 2017 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама