Превръщат бивш архитектурен паметник в центъра на София в офис сграда

17:10, 07 мар 19 25 1324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Офис сграда ще бъде построена на мястото на архитектурен паметник в непосредствена близост до Народния театър „Иван Вазов“.

Кооперацията, която е бивш архитектурен паметник, се намира на улица „Кузман Шапкарев“ №3 в идеалния център на София. Тя ще бъде съборена и на нейно място ще изникне бизнес сграда на шест или осем етажа, съобщава „Дневник“.

По информация на изданието срещу плана до момента са всички институции, които имат имоти в съседство, сред които Софийският университет, министерствата на отбраната и на транспорта. Против високото строителство е и обединение на граждани, чиито имоти са наблизо. Възражение е внесено и от Съюза на архитектите. Предстои и общината в район “Средец”, която притежава сграда недалеч, да изрази писмено неодобрение.

Макар статутът на досегашната къща като единичен паметник да е бил свален преди години, тя остава част от груповия паметник със защита – “зона на исторически развилия се обществен градски център”. Експертите се питат къде ще останат свидетелствата за този исторически градски център и как той ще се запази с допускане на подобни строежи. И са изненадани от решението къщата на “Кузман Шапкарев” 3 да не бъде защитена поне като част от този групов паметник. Евентуалната бъдеща висока офис сграда не само ще “задуши”, но и ще застраши стабилността на намиращи се в непосредствена близост къщи, които са индивидуални паметници на културата.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Nathantourf 00:02, 13 апр 23


Kudos. Great stuff.
do my english essay for me do my essay reviews what should i write my personal essay about

2 Ernastthops 09:24, 02 авг 23


Thanks a lot! Plenty of write ups!
writing a college essay essay writing service coupon are essay writing services safe

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама