Португалия почита жертвите на домашно насилие с ден на национален траур

18:10, 07 мар 19 / Свят 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със спуснати наполовина държавни знамена и минута мълчание на заседанието на правителството Португалия отбеляза деня на национален траур в памет на жените - жертви на домашно насилие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Насилието трябва да спре и това е колективно предизвикателство за цялото общество и за всеки от нас. Да поменем жертвите, означава да започнем да действаме", написа в профила си в Туитър премиерът Антониу Коща.

В навечерието на международния ден на жената португалското социалистическо правителство реши да прекъсне седмичното си заседание, за да почете с минута мълчание паметта на жертвите на домашно насилие.

Според Центъра за наблюдение към португалската организация за защита на правата на жените UMAR, през 2018 г. в страната са били убити от съпруга или бившия си съпруг 28 жени.

Статистиката на тази организация, призовала жените да се облекат днес в черно, сочи, че от 2004 до 2018 г. са били убити общо 503 жени, или средно над 33 жени годишно.

От началото на тази година местни медии съобщиха за убийството на повече от 10 жени.

"Убийствата на жени са национален бич и ние трябва да засилим максимално обществената чувствителност и реакция към него", заяви пред АФП Мануела Тавариш от ръководството на UMAR, приветствайки инициативата на правителството.

"Това, което става в съдилищата, е скандално", отбеляза тя, имайки предвид многото присъди, при които тежестта на домашното насилие бива омаловажена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама