Елемент № 1 или какво е винаги да си на първо място?

13:40, 08 мар 19 / Култура 25 1406 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Тази невероятна 2019 г., отбелязваща 150-та годишнина на Менделеевата таблица, е само в началото си и интересната информация за нея не само, че не спира, но и в близко бъдеще няма изгледи да намалее. Нека да обърнем внимание на първия елемент Водород (H), който е най-лек. Този елемент, освен, че оглавява най-важната класация в химията (именно периодичната таблица), е изключително важна част от живота на планетата Земя. Но да започнем от още по-далече. Какво означава водородът за Космоса?

Той е в най-голямо изобилие във Вселената, но не и на Земята. Причината е лекото тегло на елемента, което гравитацията на нашата планета не може да привлече и той се изплъзва в Космоса. Въпреки това, водородът, който се намира на Земята и около нея, е основен за живота на планетата. Елемент № 1, служи като гориво за Слънцето, което всяка секунда преработва милиони тонове Водород (H) в Хелий (He). По-близък пример е водата, чиято молекула се състои от два атома Водород (H), свързани с един атом Кислород (О). Не само това, но най-лекият елемент е потенциален кандидат за чист енергиен източник. Колко вероятно е това?

От споменатото по-горе, знаем, че водородът е най-лекият на Земята, което го прави дори по-лек от въздуха. Това означава, че с негова помощ предметите могат да се издигнат към небето и в крайна сметка да полетят. За жалост има примери в историята, където водородът се е използвал при цепелини, които са били изключително опасни. Най-известният пример е немският дирижабъл "Хинденбург", който избухва през 1937 г., при възпламеняването на изтекъл водород. Изотопите (разновидности на елемент с еднакъв брой протони, но различен брой неутрони и различна маса) на елемент № 1, Деутерий (D) и Тритий (Т), са използвани в миналото за водородни бомби, където по-тежките изотопи се сливат в процес, наречен ядрен синтез. Продуктът на тази реакция е хелий, подобно на случващото се в Слънцето. Отделената енергия е по-голяма от всеки друг познат процес. Центърът на взрива е абсолютно унищожителен и изпраща ударни вълни, които разрушават всичко по пътя си. Светлината е толкова ярка, че може да ослепи дори и на разстояние от километри. Взривът на такава бомба, произвежда радиоактивни продукти, които се разпространяват от въздуха и замърсяват далечни територии.

Въпреки това, при контролирано изгаряне водородът е най-чистото гориво, защото произвежда само вода като отпадъчен продукт. За сравнение, съвременните горива изхвърлят голям брой лоши газове, включително и въглероден диоксид (CO2). Когато водородът се складира под налягане на -240 оС, елементът се втечнява и горенето му в комбинация с кислород се използва за изстрелване на ракети, т.е. вече се прилага като вид гориво. Обикновената кола, обаче, не е толкова студена и идеята да се движи с изключително запалим резервоар пълен с водород, не изглежда толкова добра. И все пак има варианти.

Позитивно зареден Водород (H), който е без единствения си електрон, се нарича протон (Н+). Протоните са изключително важна част от горивните клетки, защото извършват главната им функция на преработване на химическата енергия в електрическа, произвеждайки само вода. За задвижването на някои влакове вече се използват такива клетки, което означава, че въпреки трудностите, бъдещето на водорода като гориво, е светло.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама