Нено Димов: Ще предприемем действия във връзка с решението на ВАС за Пирин в срок

14:00, 08 мар 19 / Политика 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на законовия срок екоминистерството ще предприеме съответните действия във връзка с решение на ВАС за Национален парк "Пирин". Това обясни пред журналисти в Народното събрание министърът на околната среда Нено Димов.

Очакваме да получим мотивите и самото решение, възложил съм на експертите в министерството да се запознаят с него, уточни Димов. Той увери, че в рамките на определения от закона срок от ведомството ще предприемат или не съответните действия. Става въпрос за едно от седемте решения на служебното правителство, които затрудниха много съда, защото бяха разнопосочни, разясни министърът. В крайна смета успяхме да се фокусираме само върху едно, за него става въпрос, така че когато имаме окончателно влязло в сила решение, ще бъде изпълнявано, допълни той.

Със сегашното си решение върховните магистрати дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

Делото от 2018 г. беше образувано по жалба на Сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България", гр. София, Сдружение "Асоциация на парковете в България", както и на няколко физически лица. То е срещу решение от 01.03.2017 г., издадено от министъра на околната среда и водите, да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама