Ханами – японското изкуство на съзерцанието

16:20, 09 мар 19 / Любопитно 25 3201 Шрифт:
Автор:

Япония – страна на хай-тек технологиите и свръхмодерните изобретения. Японците са народ, който умее да съчетава модерният начин на живот с традиционните си обичаи. Един от тези древни обичаи е „ханами“. В буквален превод думата означава „любуване на цветовете“ и се свързва с цъфтенето на японската вишна – сакура.

Съществуват над 400 вида различни видове сакура, а общото помежду им е, че те имат една единствена цел – да цъфтят. Дръвчетата не раждат плод, а периодът им на цъфтене е национален празник в цялата страна.


Цъфтенето започва в края на март и може да продължи до средата на май, в зависимост от региона. Вишните започват да цъфтят през март на юг от Окинава, продължава на север докато през април не стигне в Киото и Токио, а в края на май вече са разцъфнали и вишните около Хокхайдо.
Съществува и специална метеорологична служба „Сакура зенсен“ – тя има за цел да следи цъфтежа на вишните.


Много от японските компании дават специални дни отпуск за всеки, който е изявил желание да се полюбува на това прекрасно природно явление.
Ханами започва да се отбелязва още от времето на династия Тан (VII-X век) и до ден днешен се празнува от цяла Япония.

За японците съзерцанието на цъфтежа на вишните е своеобразен ритуал, с който те си припомнят колко преходно е всичко в живота… както и самият живот.
Явлението трае едва няколко седмици и в този период съзерцаващите си припомнят колко преходно, краткотрайно и непостоянно е всичко, което преживяваме. За тях това е форма на медитация, с която да приветстват настъпването на пролетта и новия живот.


В днешно време ханами се отбелязва от японските семейства с пикници под цъфтящите вишни, дълги разходки и вкусни угощения.
В периода на цъфтене се предлагат и специални храни и напитки като например „сакура тя“ – чай от вишневи цветове и „сакура мочи“ – сладкиши от лепкав ориз, с пълнеж от пюре от червен боб, завити във вишневи листа.
Съществува поверие, което гласи, че ако в чашата саке падне вишнев цвят, пиещият ще бъде надарен с крепко здраве и много сила през цялата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама