Жени, жертви на домашно насилие, положиха цветя по стълбите на Народното събрание

16:56, 08 мар 19 25 1322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жени, жертви на домашно насилие, обсипаха с цветя стълбите на Народното събрание, с което напомниха на депутатите за убитите майки и съпруги. С акцията "Цвете за всеки" жените поискаха незабавни законодателни промени, с които домашното насилие да бъде наказвано по-строго. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата „Цвете за Нея“.

„Най-добрият начин да отбележим 8 март е като изразим подкрепа към всички жени по света и в България, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани", заяви Манолова.

Омбудсманът призова, именно на този ден всяка жена, която е на висока позиция и има публична трибуна, да се замисли и да отговори какво е направила, за да спре системното пребиване и убиване на жени.

„Ще подкрепя организаторките на днешната акция пред Народното събрание, защото те са абсолютно прави да искат ефикасни промени в Наказателния кодекс, които да накажат бързо и справедливо насилника, но също така и да действат превантивно на всички онези, които посягат на жени. Промени в закона за равните възможности, за които винаги съм настоявала, да има реални и конкретни мерки, подкрепящи жената на работното й място, да може да съчетава семейните ангажименти с трудовите, за равно заплащане“, подчерта общественият защитник.
Манолова посочи, че мъжете получават с 25% по-високи възнаграждения спрямо жените, които упражняват същата професия.

Омбудсманът призова всички кметове, общински съвети и изпълнителната власт да изградят кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да получат подкрепа, защото към момента в двумилионна София има само два, а в страната са общо под 30.

„Тази мярка е крайно необходима. Минимумът е във всеки областен град да има поне по един кризисен център с достатъчен капацитет“, заключи Мая Манолова.

Организаторите на „Цвете за Нея“ Албена Белянова и Ваня Министерска казаха, че целта на тази инициатива е да не бъдат забравени жертвите на насилие, убитите българки, хората да не затварят очите си и да не подминават насилието, защото утре то може да застигне техните майки и сестри.

„Искаме да окажем натиск, какъвто липсва над държавните институции, за да предприемат реални действия за борба с насилието. Искаме да приемат работещо законодателство, защитаващо по-слабите – жените и децата. Искаме повече публичност за защита на българските жени. Искаме да не сме сами“, каза Министерска и допълни, че единствена институция, която е откликнала на техния призив за подкрепа е тази на омбудсмана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама