Десетки хиляди български ромчета получават социални помощи в Германия

10:10, 10 мар 19 25 1643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цели махали от България се изселват в страната с най-развитата икономика в Европа - Германия. Повече от 81 000 български деца получават помощи от германската държава, показа разследване на NOVA. Цели ромски квартали се местят от България в гетата на Дуисбург и Дортмунд и това става организирано.

„На върха на пирамидата стоят турци, които живеят в Германия. Цялото това нещо се организира в България. Наемат се работници, лъжат се хора, че отиват в Германия и започват да получават социални помощи. Всъщност там не е толкова лесно да получиш помощи. В основата на това да се устроиш в тази държава е адресът. Основното, което се продава от турците, е адресът. Те държат цели квартали, в които живеят българи”, каза в ефира на „Събуди се” журналистът Генка Шикерова. Според нея изходът от този омагьосан кръг е образоване и ограмотяване на населението.

След 2007 г. в Дуисбург са се заселили над 11 000 българи. Пристигат цели махали от Североизточна България. Това, което ги привлича, е германската социална система. По същия начин изглежда и Дортмунд – мечтата на жителите на пловдивския квартал „Столипиново”.

Обещанията за лесен достъп до помощи и трудов договор обаче често се оказват лъжа. Оставени без нищо в Германия, българите стават жертва на трудова експлоатация.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама