Мадуро разкри каква е причината за липсата на ток във Венецуела

12:10, 10 мар 19 / Свят 25 988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът социалист на Венецуела Николас Мадуро заяви вчера, че нова кибератака е попречила за възстановяване на електроснабдяването в страната, която преживява безпрецедентна по мащаб авария, продължаваща повече от две денонощния, предаде БТА, цитирайки АФП. 

"Днес, 9 март, бяхме възстановили близо 70 процента от електроснабдяването, когато в средата на деня беше извършена нова кибератака срещу източник на електроенергия, който работеше идеално. Това унищожи всичко, което бяхме направили", заяви Мадуро пред хиляди свои поддръжници, събрали се в столицата Каракас.

Голяма част от Венецуела е без ток от четвъртък вечерта. Снощи в част от кварталите на Каракас имаше ток, преди той отново да прекъсне. Властите твърдят, че аварията е причинена от саботаж в най-голямата електроцентрала в страната - в Гури, Южна Венецуела.

Според министерството на комуникацията аварията е резултат от първа кибератака - срещу автоматизираната контролна система на водноелектрическата централа в Гури, която произвежда 80 процента от електроенергията във Венецуела. Много експерти смятат, че причината за аварията е липсата на правителствени инвестиции в поддържането на инфраструктурата.

Поради липса на ток в различни болници в страната са починали общо 15 пациенти с бъбречни заболявания, на които не е била направена хемодиализа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама