Кукери и карнавалци прогониха злото от Асеновград

16:10, 10 мар 19 25 1204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кукери и фолклорна музика огласиха улиците на Асеновград днес по повод християнския празник Сирни Заговезни. Участници, зрители и случайни минувачи - всички заедно шестваха заедно из града, за да прогонят злите сили и да възтържествува доброто. 

Вратите на домовете си за благите гости отвориха множество асеновградчани. Домакините посрещаха карнавалците с огромни усмивки, червено вино, сланина и сладки. 

А влизайки в къщата кукери и участници в различни роли се отблагодаряваха, като танцуваха и скачаха за здраве. Всеки един от образите изпълняваше задълженията си. Например, лекарят преслушваше домакините да провери в какво здраве са. Свещеникът благославяше цялата къща и тук-там уж "искаше" малко дарение за новата църква.

Циганката, пък, която е многодетна майка и към днешна дата отново бременна с 15-тото си дете танцуваше своите традиционни ориенталски танци по звуците на кукерските чанове. Полицай "продаваше" електронни винетки на място, и то на промоция - с 90% намаление.

Само срещу 10 лева всеки участник можеше да се сдобие със задължителния винетен стикер. После проверяваше документи на домакини в домовете и на участващите в карнавала.

Оказа се, че всички хора са изрядни и нямаше нито един глобен. Въпреки полицаят, из улиците на Асеновград шестваше и "затворник", избягал от асеновградския затвор и не възнамеряващ да се върне отново зад решетките, освен ако не го заловят.
 
В карнавала се включи и бъдещ "кандидат-кмет" на Асеновград. Той раздаваше предизборната си програма за мандат 2019 г. - 2023 г. на присъстващите, която включва обещания за 2-седмичен празник на сармите, градът да се превърне в пристанище на язовир "40-те извора" и други.

На няколко места от маршрута си зрители и карнавалци извиха кръшни и дълги хора за здраве и да се приветства новото начало. "Българският обичай винаги е бил свързан с няколко основни неща. И те са здраве, плодородие и по-благодаатна, успешна и даровита година.

Едно ново начало е провеждането на този карнавал, от една страна и от друга, покрай Сирни Заговезни да изгоним зимата, да пристигне пролетта, да се затопли и да поискаме прошка - по-младите - от по-възрастните.", каза Боян Алексиев - един от организаторите и реализаторите на идеята.
 


Най-малкият участник тази година бе 9-месечният Мартин, който се бе "превъплатил" в ролята на кукер. Най-възрастният карнавалец, пък, бе на около 70 години, което говори за приемственост в българския фолклор между поколенията в Асеновград.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама