Данаил Кирилов: Опростените дългове на вероизповеданията ще се върнат в бюджета

16:45, 10 мар 19 / Политика 25 1084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите." Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов пред БНР по темата за опрощаването на дълговете на вероизповеданията.

По думите му тези осигуровки, които ще бъдат опростени, ще се върнат обратно в бюджета. На практика бюджетът няма да бъде дори моментно лишен от този приход.

Кирилов обясни, че от този момент нататък осигуровки и осигурителни плащания поне за 2-3 хиляди свещенослужители, а крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде положителен.

Той е на мнение, че режимът не е точно опрощаване, а по-скоро търсене на новация за прекратяване на задължението, за да се изплати субсидията и да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите.

Данаил Кирилов посочи, че главната цел на правното решение е да се постигне автономност на финансирането на отделните религии, за да се избегне зависимост от чужди държави.

Той уточни, че не е присъствал на КСНС при президента, където е обсъждан законът и не знае дали там е обсъдена възможна данъчна амнистия на вероизповеданията.

Кирилов изрази надежда, че в дебата по изборните правила няма да се поставят наново решени въпроси, които вече са били обсъждани и отхвърлени.

Според него въпросът за преференциите трябва да бъде отделен от останалите въпроси.

"Нямаме промяна в правилата за провеждане на европейски избори.Възстановява се преференциалния праг такъв, какъвто беше. По отношение на европейските, а и на другите избори прагът си остава 7%", допълни председателят на правната комисия.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ не са се договаряли с ДПС за вероизповеданията.  Цветан Цветанов също отрече да има сделка с ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи отхвърлянето на ветото на президента като поредната сделка между ГЕРБ и ДСП.

По думите ѝ ГЕРБ са се съгласили да опростят задълженията на мюфтийството, за да получат подкрепата на ДПС за ветото на Румен Радев.

Нинова заяви и че БСП са се сприятелили със Съюза на патриотичните сили "Защита", които са част от малката коалиция в управлението на държавата "Обединени патриоти" (ОП).

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама