Как българки попадат в каналите за трафик на хора?

09:30, 11 мар 19 / Крими 25 9018 Topnovini
1

Историята на българка, жертва на трафик с бели робини, трогна Италия и разплака гостите на церемония на президента на страната Серджо Маратела. 24-годишна жена от България, представена като Стефания, разказа как е била изтезавана, докато е била принуждавана да проституира.

Пребита, обезобразена, оглушала, с рани и проскубана коса. Така служителите на милосърдната католическа организация на името на Папа Йоан XXIII намират в болница 24-годишната българка. По думите им - изглеждала е сякаш е излязла от концлагар.

Младата жена разказва за преживяното, но без да разкрива самоличността си, защото иска да започне нов живот. "Казвам се Стефания. На 24 години съм и идвам от България. Бях на 17 години когато дойдох в Италия. Доведоха ме хора, за които мислех, че са близки. Те ми обещаха работа. На улицата ме хвърлиха с бой и ритници", сподели Стафания пред президента Матарела и присъстващите на срещата, много от които се просълзиха, слушайки историята на българката.

Последвал тормоз и изтезания. Сводници отрязали ушите й и оскубали косата й. "За цивилизоваността на едно общество се съди по състоянието на жените в него. Сексуалната експлоатация за съжаление е широко разпространена престъпна практика. Добре е да се нарече с точното й име: робство. Това е позорното робство на нашия век", коментира италианският държавен глава.

След лечението й грижите за изтезаваното момиче поема Каталическата общност. Стефания успява да се възстанови и да си намери работа, но остава полуглуха. Заедно с нея историята си на бяла робиня разказа и жена от Нигерия. И двете се надяват разказите им да доведат до по-сериозни мерки за борба с трафика на хора.

"Хиляди са жени са като тази. За съжаление България е една от водещите държави от които заминават жертвите на трафик". Това коментира Надя Кожухарова, психотерапевт и ръководител на програмите срещу трафика на хора във фондация "Асоциация Анимус".

„Трудно е да се направи статистика у нас. През последните четири години фондация "Асоциация Анимус"  е работила по 194 случая с цел сексуална и трудов експлоатация. Може би около 20% от тях са непълнолетни момичета. Много често родителите са съучастници детето да замине за чужбина - чрез пасивното си поведение или като стават активни участници”, коментира Кожухарова.

Тя даде пример със случай в България, при който представители на КАТ налагат административна санкция на проститутка - издават й фишове, защото стои на магистралата и така създава опасност за катастрофи, а не обръщат внимание, че това е жена, която е жестоко експлоатирана сексуално. „Ако проституцията се регулира, това би било създало много по-благоприятни условия и би намалило рисковете за хората, които работят в проституцията”, смята Кожухарова.

По думите й в България най-често се налагат глоби и условни присъди, а много рядко - ефективни. Кожухарова даде пример с 2017 г., когато ефективните присъди са само 12, условните са 29, а глобите са 22. „В някои общности има голяма толерантност към проституцията, на нея се гледа като на вид женска работа”, коментира още Кожухарова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 25 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.