Защо Onecoin на Ружа Игнатова не е криптовалута

09:35, 11 мар 19 25 2943 Шрифт:
Михаил Кръстев Автор: Михаил Кръстев

Мнозинството от българските медии информираха за мащабна международна операция срещу “криптовалутата OneCoin”. В действителност обаче пирамидалната схема, зад която се смята, че стои българката с немски паспорт Ружа Игнатова, е всичко друго, но не и криптовалута. 

Като начало следва да отбележим, че в официалното съобщение на прокуратурата не се споменава термина “криптовалута”. То гласи:

“Специализираната прокуратура участва в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).”

 

Защо OneCoin не е криптовалута?

За да бъде един проект криптовалута, то той трябва да използва криптографски алгоритъм, за да подсигурява трансакциите, да ги валидира и да осигурява процеса на създаването им (Как се копае Биткойн прочетете тук) . Така например в миньорския процес на Биткойн се използва създадения от американската Агенция за национална сигурност алгоритъм SHA-256, други като Лайткойн използват алгоритъма Scrypt, a анонимната валута Даш използва алгоритъма X11. Какви са предимствата и недостатъците на тези три опции, както и останалите криптографски алгоритми, ще разгледаме в друга статия. Важното е да се знае, че OneCoin не използва нито един от тях.

Какво използва OneCoin? Поради затворения характер на мрежата, трудно може да бъде даден точен отговор. Все пак норвежкият блокчейн девелопър Bjorn Bjercke, когото от OneCoin се опитали да наемат, описва системата им като нищо повече от Microsoft SQL. По същество това означава, че вместо блокчейн, OneCoin използва най-обикновена база данни, за да “копае” койните си.

Спорно е дали въобще са създавани подобни койни. До началото на 2017 г. единственото място, на което те можеха да бъдат обменяни е сайтът xcoinx.com, който всъщност е част от измамната схема и където достъп имат само участниците в пирамидата. През януари 2017 г. той представа да работи.

От изброеното дотук става ясно, че OneCoin не е криптовалута и не би могъл да бъде. Каквито и токени да са обещавали създателите му на хората, които са си закупували “пакети” от тях, то те едва ли съществуват. В интерес на коректното предаване на информация, медиите също не би трябвало да наричат проекта OneCoin криптовалута.



Оригинална публикация

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама