В три града от Югоизтока се краде най-много ток

12:40, 11 мар 19 / Крими 25 731 Topnovini
1

Бургас, Пловдив и Стара Загора са градовете, в които се краде най-много ток. Половината от задигнатата еленергия е в битовия сектор. За миналата година в Югоизточна България, на която ЕВН осигурява захранване, е откраднато електричество за 1 180 000 лева. 5070 метра проводници са измъкнати от трафопостове. Това обяви Костадин Величков от директорския борд на ЕВН Електроразпределение Юг.

Величков добави, че в случаи, в които се установи посегателство над измервателния уред, на абоната се начислява максимална консумация за 90 дни назад. "Електромерите с дистанционно отчитане предотвратяват кражбите на киловати, тъй като са с онлайн наблюдение. Всеки опит за манипулация на капака на уреда се вижда", обясни Величков. Досега дружеството е монтирало около 1 млн. електромера с дистанционно засичане.

Общо 6646 са констатираните случаи на кражби на електроенергия през изминалата година. 728 са нарушенията, извършени от стопански обекти. Сред тях 121 са ресторанти и питейни заведения, 38 - производствени и складови бази, над 90 -търговски обекта, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти и др.

Открити са множество обекти с инсталирани машини – „копачки“ на виртуална валута, които се захранват от електрическата мрежа незаконно. Измерванията показват, че откраднатата електроенергия от един подобен обект достигат 50 000 кВтч. за един месец, като това е потреблението средно на 100-150 домакинства.

Рискова група са и хотели, ваканционни селища и къщи за гости, като проверки на такива обекти се извършват постоянно от дружеството. През годината са разкрити над 30 нарушения на подобни клиенти.

Фирмените кражби представляват 11% от общо установените кражби, които през изминалата година са общо 6646. Необходимо е да бъдат установени санкции, които да имат превантивен ефект. Те трябва да бъдат строги не само по отношение на цената, но и по отношение на срока за дотаксуване. В Чехия периодът на дотаксуване е 24 месеца, а в Германия 6 месеца назад. Ускорените процедури, ефективните и по-тежки санкции срещу извършителите ще помогнат да бъдат защитени интересите на коректните клиенти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани