Светият синод и Главното мюфтийство подкрепиха Закона за вероизповеданията

12:45, 11 мар 19 / Политика 25 1961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светият синод и Главното мюфтийство подкрепят Закона за вероизповеданията, приет в края на миналата седмица. Това стана ясно след днешната среща при премиера с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Причината е предвижданото опрощаване на дългове на представителствата на различните религии. На първо четене депутатите решиха до опростят около 8 милиона лева задължения на Главното мюфтийство.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи призова да съхраним етническия мир, за да го предадем на поколенията и обясни, че дълговете от близо 8 млн. не са натрупани по негово време, но само с наемите от вакъфските имоти те не могат да бъдат погасени.

От своя страна патриарх Неофит определи срещата като много ползотворна и призова да бъдем добри и толерантни един към друг.

"Разговорът беше полезен - всички, които очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодарим на нашия премиер, че има добри отношения към вероизповеданията. И нека бъдем с отворени отношения", каза патриархът.

"Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. Те са стари задължения, върху които текат лихви. Ако бяха стигали приходите, при всички положения щяхме да ги покрием. Естествено приходите са много недостатъчни, защото знаем всички, че по-голямата част вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическия режим, въз основа на което по-голямата част не са възстановени. Така че приходите са крайно оскъдни и недостатъчни", заяви от своя страна главният мюфтия.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов заяви пред двамата духовни лидери, че само със Закона на вероизповеданията може да се пресече външно влияние чрез финансиране на различните вероизповедания у нас. Призова ги да спазват закона, след като бъде приет и в бъдеще да си плащат задълженията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама