Лечебните сили на цветята

16:20, 11 мар 19 25 2526 Шрифт:
Автор:

Цветята, тези красиви деца на природата, освен, че ни радват с пъстрите си разнообразни форми, могат да ни бъдат много полезни в борбата с множество болести. Подбрали сме някои от най-интересните цветя и техните лечебни свойства.

Роза Дамасцена

„Царицата на цветята“ – с това прозвище маслодайната роза е наречена през VI в. пр. н. е. от древногръцката поетеса Сафо. До ден днешен Дамасцена се слави по цял свят с това име. Установено е, че етеричното масло от роза притежава най-висока енергийна честота сред всички останали есенциални масла – 320 херца. Това я прави цветето с най-висока вибрация. Според учените болестите могат да „живеят“ само в ниските честоти, а когато човек повдигне вибрацията си, те не могат да го споходят.

Отдавна е известно, че розата има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Деликатесното сладко от рози би могло да прочисти всеки организъм от натрупалите се шлаки.

Розата притежава и силно антибактериално действие и е подходящ помощник в борбата с гъбички и други сериозни инфекции като Escherichia coli, например.

Дамите биха могли да използват розата и при овладяване на менструалните болки.
Розовата вода може да се използва при възпаление на венците, афти, зъбобол, главоболие и възпаление на очите.

Накиснете за 1 час 2 супени лъжици листа от рози в 400 мл вряла вода. Пийте отварата 4 пъти на ден по 100 мл на гладно.

Кокиче

Първото цвете, което се показва под снега, е кокичето. С нежните си бели цветове то доставя радост на всеки, който го срещне посред бялата снежна покривка. За съвременния човек то е радост за окото, а за нашите баби кокичето е мощно лекарство за множество болежки.

Спритният извлек от кокиче помага при настинки, грип, схващания, мускулни разтягания, плексит и шипове.

За направата на извлека са ви нужни силно концентриран алкохол (спирт или ракия, например) и цветове от кокиче. На 1 литър алкохол се падат 100 цветчета. В стъклено шише или буркан (пластмасата не е препоръчителна) накиснете цветчетата в алкохола. 

Оставете тинктурата 21 дена (или 40, ако желаете по-силен концентрат) на тъмно и прохладно място и всеки ден разклащайте добре съда с настойката. След това отцедете течността и прехвърлете в бутилка от тъмно стъкло. Използвайте тинктурата за компреси или затоплящи масажи.



Глухарче

Глухарче, Жълтурче, Радика – с тези имена е известно слънчево жълтото цвете. Широко разпространено из България и цяла Европа на пръв поглед напълно обикновеното цвете се тачи в медицината от древни времена. Латинското му название Taraxacum означава „възпаление на окото“, защото притежава естествен растителен латекс, благодарение на който има способността да лекува множество болки, включително и възпалени очи.

То има кръвопречистващо свойство, подпомага храносмилателната система и увеличава апетита. Освен всичко това, глухарчето намира приложение и при лечението на чернодробни, бъбречни и жлъчни болести, хемороиди, жълтеница, запек и глисти.

Събраните цветове се изсушават добре и се съхраняват в хартиен плик. Така запазени, те не губят лечебните си свойства в продължение на няколко години. От тях можете да приготвяте чай и запарки и да ги пиете всеки път, когато почувствате нужда.

Иглика

По слънчевите планински поляни вече се появяват първите стръкове иглика. Растението радва не само окото на планинарите, но е и високо ценена билка в алтернативната медицина. Игликата лекува редица болести: нервни кризи и стрес, мигрена, инфекции на пикочните пътища, кашлица, подагра и ревматизъм, пристъпи на паника.

В народната медицина се използват както цветовете, така и корените на растението. Отвара от цветовете се приготвя като една супена лъжица от цветовете се залива с литър гореща вода и се оставя за 10-ина минути. Така приготвено растението лекува настинки, кашлица, нервни кризи, стрес и безсъние.

Корените пък се използват при уринарни инфекции – една супена лъжица ситно нарязани корени се залива с чаша гореща вода и се оставя за 10 минути да поври на котлон. След това се оставя да изстине и се консумира. Освен за пикочо-половата система, тази товара влияе благоприятно и на работата на сърцето.

При сърдечни проблеми можете да си приготвите и вино от иглика. Пресните цветове се заливат с бяло вино и се оставят за 2 седмици, след което се прецежда. Пие се една глътка всеки ден на гладно.

Практиката показва, че при някои хора, игликата може да предизвика алергична реакция, затова се консултирайте с лекар преди употребата й.

Акация

От древността до днес от Южна Америка до Китай различните видове акации се използват в народните медици на народите. У нас най-широко разпространеният вид е бялата акация, или известна още като „салкъм“.

Тя е много мощен имуностимулант, а чаят от цветовете на акацията понижават температурата и имат отхрачващо действие. В по-големи количества прочиства дебелото черво.

Спиртният извлек от млади клончета понижава стомашната киселинност, има пичогонно действие и понижава кръвното налягане.

Акацията може да се използва и при главоболие, болки в стомаха и червата, ревматизъм и болести на отделителната система.

Половин суперна лъжица изсушени цветове се запарват с 350 мл вряща вода за около 20 минути. Пие се 1 кафена чашка 2-3 пъти на ден.

Внимание: листата и кората на дървото се считат за отровни и не бива да се употребяват в направата на извлеци или чай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама