12 март – Международен ден за борба с очното страдание

09:10, 12 мар 19 / Здраве 25 481 Topnovini
1

През 2008-ма Световната глаукомна асоциация и пациентската организация обединяват силите си в борбата с очното страдание и стартират световна инициатива. Всяка година на 12 март отбелязваме Международния ден за борба с очното страдание. Целта на инициативата е хората да се образоват относно заболяванията на очите, и по-конкретно – глаукомата.   
Наричат я „тихия крадец на зрението“ защото първоначалните симптоми са почти незабележими и нерядко пациентите разбират, че са болни прекалено късно.
Тя е втората причина за слепота в света, но не защото медицината няма ефективни методи за откриване и лечение, а защото обществото не е достатъчно информирано.
Глаукомата обхваща редица очни проблеми, които протичат с нормално или повишено вътреочно налягане. Характерно е прогресивното увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Първоначалните симптоми не са изявени и най-често болните търсят лекарска помощ след като вече увреждането е необратимо. Затова е от изключително значение да посещаваме офтаматолог профилактично, и ако бъде открит проблем да бъде започнато навременно лечение.
При липса на навременно и ефективно лечение глаукомата причинява слепота.
Статистиката сочи, че в световен мащаб от глаукома страдат над 67 милиона души, а над 7 милиона човека са ослепели от коварното заболяване.
В България според данни от 2018-ма година от глаукома страдат над 240 хиляди души.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани