Теменужка Петкова: Горещо се надявам процедурата за АЕЦ „Белене” да е успешна

10:00, 12 мар 19 / Политика 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене”. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион". Това обяви в сутрешния блок на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

В понеделник официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. До момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската „Арева”.

Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да направят заявление за интерес.

По думите ѝ блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

"Без участието на нашите партньори от руска страна – конструкторът и производител на оборудването „Росатом”, проектът няма как да бъде реализиран. Това трябва да е ясно и е ясно за всички", подчерта Петкова. Затова едно от условията е конструкторът да бъде привлечен към проекта.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама