Варненци правят първата мидена рифова ферма в света

17:00, 12 мар 19 / Любопитно 25 1039 Шрифт:
Topnovini

Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде факт край българското крайбрежие на Черно море до три години. Тя ще струва около 10 млн. евро, а зад идеята стои екипът на Sea Harmony - варненската компания, която преди няколко години разработи и патентова иновативен проект за изкуствени вертикални мидени рифове. За идеята си те спечелиха редица международни отличия за зелени идеи и не само.

Преди по-малко от две години те спечелиха първа награда в раздела за устойчиво производство на храна на международния конкурс Climate LaunchPad 2017 - най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще. Същата година те бяха и българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture. 

За разлика от съществуващите мидени ферми, които са разположени по повърхността на морската вода, тяхната разработка дава възможност за закрепване на рифовете по морското дъно, извън заливите и е далеч по-малко зависима от вълните. На практика, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, а осигуряват и добър добив от ракообразни.

Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една средно голяма стая и височина от 13- 14 метра е на Арман Саркисян. Идеята за тях е от близо 30 години, но едва от около 10, тя е превърната и в бизнес.

Освен опитната мидена ферма в Черно море, от Sea Harmony ще инсталират и мидени рифове в още четири европейски морета, предаде БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама