Червило всеки ден – кои са страничните ефекти?

11:00, 17 мар 19 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има жени, които не могат да излязат навън, ако не са гримирани. Освен сенките, спиралата и фон дьо тенът, червилото е друга важна част, която не бива да се пропуска. То придава на устните по-завършен вид и блясък.

Според дерматолози, жените не бива да прекаляват с неговата употреба и е най-добре да го използват по един път на ден или само за специални поводи. Причината е, че козметичният продукт крие някои странични ефекти. Често в червилата има тежки метали и консерванти като олово, кадмий, хром, манган, алуминий и парабени. Ето какви рискове крият те за здравето:

Оловото поразява сърцето и мозъка

По-голямата част от оловото, което попада в нашето тяло, идва от въздуха, водата и храната, която приемаме ежедневно. Рискът тежкият метал да попадне в организма се увеличава, ако използвате много често различни некачествени червила, в сравнение с други козметични продукти. То се абсорбира от устните и попада в кръвта. Може да засегне сърцето и да доведе до високо кръвно налягане, Коронарна болест и проблеми със сърдечната честота.

Дори и да гледате етикетите, трябва да имате едно наум, защото количеството на оловото невинаги е споменато на тях. То не се добавя умишлено в състава, а по-скоро присъства в оцветяващите продукта пигменти. За да се застраховате, взимайте по-скъпи червила, на доказани марки.

Кадмий и хром могат да причинят рак

Скорошно проучване на Университета в Калифорния изследва 8 червила и 24 гланца за устни. Според него 75% от продуктите съдържат олово (макар и под нивото на опасност), манган, титан и алуминий. В състава на някои от тях са открити още кадмий и хром.

Кадмият е канцерогенен. Той се свързва с рак на белия дроб и увреждане на дихателната система. То има способността да се натрупва в бъбреците и така нарушава техните функции.

Консерванти крият риск от рак на гърдата

Звучи стряскащо, но е факт, че някои жени си купуват твърде евтини червила, които са пълни с опасни консерванти. Те могат да предизвикат дразнене на очите, кашлица, хрипове, парене и сърбеж по кожата около устните. Парабените, например, се свързват с повишен риск от рак на гърдата.

За съжаление, цената не е гарант за качеството на продукта. Според американската Агенция за контрол на цените и лекарствата, производството на червила е строго регулирано. Същото обаче не можем да кажем за нашата и други европейски страни, в които се внасят китайски продукти със съмнително качество, сред които някои са с измислени етикети, пише tialoto.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама