Името на Панчо Владигеров- прочуто и в Антарктика

09:00, 13 мар 19 / Култура 25 2045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешната дата, 13 март 1899 г., е роден световноизвестният композитор, диригент, педагог и общественик от български произход Панчо Владигеров.

Роден е в Цюрих и е от българско-еврейски произход. Прекарва по-голямата част от живота си в България. Потеклото му е от будния град Шумен, където са родени и живели неговите предци по бащина линия. Баща му е бил прокурор на родния му град, а майка му д-р Елиза Пастернак е руска еврейка, родена в Одеса, която завършва медицина във Франция.

Панчо Владигеров принадлежи към "второто поколение" български композитори, педагог, основател на Българското сдружение за съвременна музика, от което по-късно се създава Съюзът на българските композитори. От Владигеров започват нови жанрове в българската музика, но композиторът е разпознаван предимно със съчетаването на класическа музика и фолклорни мотиви. 

Успехът го спохожда още като млад в периода, когато живее в Берлин (от 13 до 33-годишен). Там два пъти печели като композитор Менделсоновата награда. Цели 11 години пише музика за спектаклите на известния немски режисьоор Макс Райнхард.

Панчо Владигеров има брат близнак- виртуозният цигулар Любен Владигеров. Твърди се, че двамата толкова си приличали, че немалко пъти изпадали в комични ситуации, защото ги бъркали.

Любопитен факт е, че Владигеров проток е наименуван в негова чест на 21 октомври 2013 г. Това е проток между островите Лавоазие и Крог в архипелаг Бискоу, Антарктика. Дължината на протока е 5,8 km по направление югозапад – североизток, ширината му е 1,05 km. В най-тясната част на протока се намира остров Владигеров, който е с дължина 420 m и ширина 150 m, разположен е по направление югозапад – североизток.

Самият Айнщайн бил възхитен от музиката на Панчо, която се разпространява в цял свят и в лична среща с нашенеца му споделя удивлението си.

Операта ''Цар Калоян'', която пише след завръщането си в София, е първата българска опера, поставяна в чужбина.

Името му става нарицателно за висока класа в музиката. ''Така го е правил Панчо, значи е вярно'', казвали колегите му.

Сред произведенията на Владигеров се открояват рапсодията „Вардар“, баладата „Луда гидия“, писана по произведението на поета Пенчо Славейков, операта „Цар Калоян“, балета „Легенда за езерото“ и много други.

Музеят на Панчо Владигеров се намира в град Шумен. По желание на самия композитор домът му в София сега е превърнат в музей. През есента на 2006 г. внукът на Маестрото – Панчо Владигеров-младши, учредява Фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров“. Нейната основна цел е да популяризира личността и творчеството на големия български композитор, пианист и педагог и неговото наследство. 

Панчо Владигеров умира в София на 8 септември 1978 година. Погребан е в Централни софийски гробища.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама