Възпоменателна изложба „Вечност“ на Димитър Костов представя „Галерия Финес“

13:30, 13 мар 19 / Култура 25 1613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Галерия “Финес” отбелязва 80 години от рождението и 20 години от смъртта на скулптура Димитър Маринов Костов  /1939-1999/ с откриването на възпоменителна изложба озаглавена “Вечност”. Откриването на експозицията ще се състои на 13 Март от 19:00 часа в галерията и ще продължи до 4 април.

С тази изложба, галерия „Финес“ традицията си да показва автори, вече от златният фонд на българското изобразително изкуство, останали по една или друга причина, встрани от общественото пространство.

Димитър Костов е роден през 1939г. във Врачанска област. През 1971г. завършва НХА “Николай Павлович” специалност: Монументална скулптура при проф. Секул Крумов. Остава да живее и твори в София до смъртта си през 1999г. Участвал е в редица сборни изложби на Съюза на художниците. Открива самостоятелна изложба в гр.Михайловград - 1972г.

Удостоен е с множество награди, от които IIра награда на Международен симпозиум в Бургас, 1975г. и IIра награда на Международен Пленер за Синтез, гр.Русе, 1981г. Негови пластики, скулптури и барелефи се намират в градското пространство на редица български градове: София, Михайловград, Димитровград, Смолян, Търговище, Варна и много други.

Експозицията, която галерия “Финес” ще покаже на 13.03.2019г. от 19:00 часа съдържа работи от ателието на художника, запазено до днес от неговите наследници. Скулптури, барелефи, икони, пластики и проекти, повечето непоказвани досега творби ще бъдат изложени, за да се насладите на творчеството на един талантлив български скулптор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама