Европейският парламент гласува "за" спиране на „Северен поток 2”

15:28, 12 мар 19 / Свят 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕП призова за спиране на „Северен поток 2”. Членовете му гласуваха на пленарна сесия в Страсбург резолюция за политическите отношения между ЕС и Руската федерация, която съдържа предложения за спиране на проекта. Тя предвижда възможност за разширяване на личните санкции, за ограничаване на достъпа на Русия до финанси и технологии, а също и решение Москва да не бъде считана вече за стратегически партньор, предава БГНЕС.

„За” резолюцията са гласували 402 депутати, 163 са „против”, а 89 са „въздържалите се”.

"ЕС е длъжен да бъде готов да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени лични санкции и ограничен достъп до финанси и технологии, ако Русия продължи да нарушава международното право", сочи формулировката на документа, представен от евродепутата от Латвия Сандра Калниете.

Резолюцията също така призовава ЕК и Европейската дипломатическа служба „спешно да разработят законодателни предложения относно общоевропейския закон „Магнитски” („глобален правозащитен режим на санкциите на ЕС”), който ще позволи въвеждането на визови забрани и целенасочени санкции, например„ блокиране на собственост и имуществени интереси в рамките на юрисдикцията на ЕС по отношение на физическите лица”, както и изготвяне на съответния “санкционен списък“. В текста се казва още, че „Северен поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика или стратегическите интереси на ЕС и затова трябва да бъде спрян.

„При сегашните обстоятелства Русия вече не може да се счита за „стратегически партньор” и тъй като принципите в споразумението за партньорство и сътрудничество „вече не се спазват”, то „трябва да бъде преразгледано”. Евродепутатите утвърдиха в резолюцията призив към страните от ЕС към „по-нататъшна координация и съгласуваност“ на тяхната външна политика спрямо Руската федерация”, пише още в документа. Отбелязва се още, че ЕС е отворен за укрепване на отношенията и диалога и би искал да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят своите правни и международни задължения". "Настоящите разногласия и конфронтации между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от двете страни; каналите за връзка трябва да останат отворени, въпреки разочароващите резултати; новото разделение на континента застрашава сигурността на ЕС и Русия", пише още в резолюцията.

В същото време Виена даде рамо на Русия за "Северен поток" 2.

Евентуални американски санкции срещу компаниите, участващи в проекта за газопровод „Северен поток 2“, предизвиква въпроси от гледна точка на международното право, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл след среща в Москва с руския си колега Сергей Лавров.

В понеделник министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви, че Вашингтон обмисля допълнителни санкции срещу инвеститори и компании, свързани с тръбата.

„Газопроводите са за пренос на газ, а не за да ядосват някого“, каза Кнайсъл. Виена планира да открие генерално консулство в Санкт Петербург и почетно в Новосибирск, допълни тя.

Кнайсъл бе остро критикувана миналата година, когато гост на сватбата ѝ бе руският президент Владимир Путин, който танцува с младоженката.

Виена иска да запази силни връзки с Русия, въпреки санкциите на ЕС, отбеляза Кнайсъл. На свой ред Лавров посочи, че Австрия е важен партньор, чийто бизнес не е напуснал руския пазар на фона на наказателните мерки на Брюксел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама