Замърсяването на въздуха убива повече хора отколкото пушенето

17:10, 12 мар 19 / Свят 25 1068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 8,8 милиона души през 2015 г. - почти двойно повече от предишните изчисления за 4,5 милиона, съобщи Ройтерс, позовавайки се на учени от Германия и Кипър.

Според данни на Световната здравна организация пушенето причинява смъртта на 7 милиона души по целия свят всяка година.

Учените призовават за спешно спиране на изгарянето на изкопаеми горива.

В Европа замърсяването на въздуха е довело до смъртта на около 790 000 души, между 40 и 80 процента от които от сърдечносъдови заболявания, като инфаркт и инсулт.

Фините прахови частици във въздуха са особено опасни за здравето, тъй като проникват дълбоко в белите дробове и могат дори да преминат в кръвта.

Праховите частици с диаметър под 2,5 микрона са по-опасни от считаното досега. Те са основна причина за дихателни и сърдечносъдови заболявания.

Учените препоръчват да се намали приетата в Европейския съюз норма, която сега е 25 микрограма на кубически метър въздух и е с 2,5 пъти по-висока от препоръчаната от СЗО.

Всяка година замърсяването на въздуха причинява по 120 допълнителни случая на смърт на 100 000 души, а в Европа това нарастване е с до 200 случая на 100 000 души.

"Пушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха не може," посочва и друг изследовател – проф. Томас Мунцел от катедрата по кардиология в Медицинския университетски център в Майнц, Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама