Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Продължаваме да разширяваме индустриалните си паркове

13:45, 13 мар 19 25 1349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Национална компания индустриални зони (НКИЗ) продължава да развива своите терени. Преди седмица Министерски съвет разреши апортиране на нови терени за разширяване на Индустриален и логистичен парк Бургас, каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, в интервю пред Дарик радио.

„На 28.02.2019 г. Министерски съвет взе решение за апортиране на 7 имота частна държавна собственост от Южна промишлена зона в НКИЗ, а впоследствие и за апортирането им от НКИЗ в Индустриален и логистичен парк Бургас. Става дума за над 500 дка. Това се наложи, тъй като съществуващите терени са изчерпани заради големия интерес от инвеститори“, обясни изпълнителният директор на НКИЗ. По думите на Антоанета Барес предстои обединяването на терените и стартиране на работа по инфраструктурата, за да може земята да се предлага на инвеститори. Тя отбеляза, че НКИЗ и община Бургас имат успешен съвместен проект, което спомага за реализацията на 35 инвестиционни проекта с гарантирани инвестиции 73 млн. лева и 726 новооткрити работни места. „Най-големият инвеститор е „Сигматек“, който ще вложи инвестиции в изграждането на Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели на стойност 50 млн. лева“, каза г-жа Барес. 

Разширяването с терени на изчерпаните зони обаче изисква и изграждане на подходяща инфраструктура. „Затова главната задача на НКИЗ е да изберем изпълнители за проектирането и изграждането на тази инфраструктура. Още през февруари 2019 г. публикувахме нашата обществена поръчка за проектиране и строителство на инфраструктурата във всички наши зони. За да има пълна прозрачност и възможност за това повече компании да се включат в изпълнение на проектите, ние сме обявили поръчката като рамково споразумение“, обясни Антоанета Барес пред Дарик радио. Идеята е да се изберат минимум трима участника, с които да бъде сключено рамково споразумение. И впоследствие те ще бъдат избирани за всеки конкретен обект.  „По този начин от една страна ще сe гарантира бързо и навременно изпълнение на поетите към инвеститорите ангажименти, без да имаме проблем с обжалването на процедура, от друга страна ще имаме бързо проектиране и изграждане. Тоест ще имаме избор между няколко компании, които да реализират съответния проект“, каза Антоанета Барес. Изминалата 2018 г. е най-успешната за НКИЗ, като дружеството е за първи път на печалба от дейността си, подчерта г-жа Барес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама