КПКОНПИ: Фрапиращ брой декларации са подадени с пропуски

16:55, 13 мар 19 / Политика 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фрапиращ брой подадени декларации с пропуски или несъответствия през миналата година отчетоха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

В повече от 700 декларации има или пропуски, или несъответствия, посочи председателят на комисията Пламен Георгиев при представянето пред депутатите на първия годишен доклад на новия антикорупционен орган за 2018 г.

Досега при проверките, докато тази дирекция беше в Сметната палата, цифрите бяха много по-малки, коментира той. Георгиев отдаде тази цифра на въведените нови декларации и не достатъчно добрата разяснителна кампания.

Пламен Георгиев посочи, че пропуски са констатирани в декларации на лица от всички кръгове, проверявани от комисията, включително народни представители, министри, заместник-министри, кметове, общински съветници. По процедура сега те ще бъдат поканени да отстранят тези пропуски, след което ще оповестим и списъкът с лицата, добави той.

За 2018 г. са постановени 28 решения с установен конфликт на интереси. За сравнение Георгиев отбеляза, че 2017 г. конфликтът на интереси е установен само по три производства. Цифрите говорят за изключително повишена ефективност, коментира той и отбеляза, че това се дължи на приетия от парламента закон, който дава достъп на комисията до източниците на други институции.

Имахме редица успешни акции, коментира още Пламен Георгиев, цитиран от БТА, и отбеляза, че за комисията успех е, че прокуратурата е уважила събраните доказателства и е повдигнала обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама