ЕП: Brexit не може да бъде отложен и с 24 часа

08:30, 14 мар 19 / Свят 25 2774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Brexit не може да бъде отложен и с 24 часа е становището на Европейския парламент, където протекоха обсъждания на гласуванията в Камарата на представителите в Лондон. Опасността от хаотичен Brexit без сделка никога не е била по-голяма и страните-членки трябва да се подготвят за такъв сценарий. Това ясно предупреждение отправи главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние, предаде БНТ.

Очаква се на 21 и 22 март Европейският съвет също да реши ще приеме ли удължаване на чл. 50.

Европейският съюз трябва да се запознае с плана на Великобритания за излизане, преди да се съгласи за отлагане на Brexit, заяви Барние.

"Цялата отговорност е на Великобритания. Ако Великобритания все още иска да напусне ЕС, тогава този договор, по който преговаряхме с г-жа Мей през последната 1,5 години, е единственият възможен договор. Но Обединеното кралство трябва ясно да каже: какво точно иска", каза Барние.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че ЕС остава с уважение към британския народ, но че от английската политическа система зависи накъде ще поемат събитията оттук нататък. "Не виждам по-добро решение от това, което предложихме. Брекзит е много вреден, но това е решението на британския народ. Днес сме в ръцете на британската политическа система. Тя трябва да ограничи вредите от излизането", добави Тимерманс.

Против отлагането на Brexit е и председателят на Направляващата група за Brexit в ЕП Ги Верхофстад. "Аз съм против каквото и да било удължаване - един ден, една седмица, дори 24 часа, ако то не стъпва върху ясен план от Камарата на общините как ще продължи Brexit. Brexit за консерваторите и лейбъристите е оръжие, което използват едни срещу други, за да се унищожат", заяви той.

Председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер определи гласуването в Камарата на общините като "катастрофа". "Удължаване дори с един ден на Brexit не е нито нужно, нито възможно, ако не получим ясен план от Обединеното кралство какво искат да постигнат в периода на удължаването", заяви Вебер.

Водещият евроскептик и брекзитър Найджъл Фараж призова Европейския съвет да наложи вето другата седмица върху евентуално удължаване на Brexit. "В моята родина има огромна пропаст между общественото мнение и политическата класа. Но едно е ясно: ние искаме да излезем от ЕС. Затова - наложете вето върху удължаването на Brexit, ние напускаме на 29 март, вие оставате, и двете страни продължаваме живота си", заяви Фараж.

Именно лидерите на 27-те ще трябва да решат на 22 март дали да позволят удължаване на чл. 50 или не. Във всички случаи главният преговарящ Мишел Барние предупреди, че преговорите след удължаването може да продължат до 4 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама