Държавният департамент: В България има корупция, а съдебната система е неефективна

12:00, 14 мар 19 / Политика 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пореден път Държавният департамент на САЩ констатира неефективната съдебна система в страната ни в годишния си доклад за правата на човека. „Корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми“, гласи докладът, предава БГНЕС.

Не е подмината и констатацията, че общественото доверие в съдебната система остава ниско. Като причина за това е разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск.

По отношение на свободата на изразяване Вашингтон отново отчита отсъствието на законни пречки за това. Констатирано е, че е налице засилващ се политически и икономически натиск върху четвъртата власт.

Оценката за дейността на полицията съвсем не е ласкава. Американското дипломатическо ведомство обръща внимание на полицейското насилие и превишаването на правомощията на служителите на реда спрямо задържани и заподозрени в престъпления.

Държавният департамент отбелязва, че доста голяма част от пребиваващите зад решетките у нас - над 40% - се оплакват от физическо насилие от страна на властите. Има случаи на незаконни арести и нехуманно отношение към задържаните. Един от примерите за това, казва Вашингтон, е арестът на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ. Те бяха обвинени в корупция, бяха държани демонстративно четири часа на улицата, което време беше необходимо на служители на правозащитните да преброят парите от подкупа.

Констатирани са много тежките условия в затворите ни.

Освен това, често не биват подлагани на проверка сигналите за полицейско насилие, което води до измъкване на виновните от отговорност, т.е. те не понасят последствия за стореното от тях.

Задържането на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир е посочен като пример за произвол. Те бяха арестувани, след като самите те подадоха сигнал за унищожаване на документи.

Вашингтон обръща внимание на това, че коалицията „Обединени патриоти“, която е част от управляващата гарнитура, с риториката си насажда омраза срещу малцинства като роми и турци.

Отбелязан е и ограниченият достъп на хора с увреждания до обществени сгради и обществен транспорт. В доклада се припомня, че в продължение на месеци майки на деца с увреждания протестираха пред парламента, докато управляващите приемат промени в Закона за хората с увреждания, които да гарантират по-адекватно социално подпомагане за хората с увреждания.

Оценката на Вашингтон по широко рекламираните от властите „положителни“ действия по отношение на търсещите убежище и мигрантите е с обратен знак – обръща се внимание на нарушаване на правата на тези хора, посочено е, че често са задържани в лагери с лоши санитарни условия.

Вижте целия доклад тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама