Цецка Цачева: Затворите не са пренаселени

14:05, 14 мар 19 / Политика 25 1110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма пренаселеност в затворите, навсякъде са осигурени минималните стандарти на лишените от свобода. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева при изслушването в парламента за състоянието на системата на затворите и политиката на правителството. По думите ѝ в арестите цифрата е плаваща. 

Тя посочи, че през последните две години са извършени цялостни ремонти на битовите и спалните помещения в затворите в Бургас, Варна и Сливен. До края на 2019 г. ще приключат ремонтите в затворите в Пазарджик, Бобов дол и затворническо общежитие от закрит тип "Черна гора" към затвора в Стара Загора.

От Министерството на правосъдието търсят подходящ терен за изграждане на нов модерен затвор с капацитет 400 души и нов учебен център за 100 служители. 

Цачева отбеляза, че в резултат на политиките има напредък в подобряването на условията, но има и проблеми, които са свързани главно с двата ареста на територията на София и Софийския градски затвор. Правосъдният министър обясни, че това са стари сгради с десетки години история и временните ремонти не могат да постигнат желания краен ефект. Сградите имат нужда от основен ремонт, който обаче не може да бъде извършен, защото няма къде да бъдат временно преместени лицата, изтърпяващи наказания. По думите ѝ по отношение на арестите проблемът е същият.

Успоредно с подобряване на условията, работим усилено и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на служителите, коментира Цачева, цитирана от БТА. Около 35% е увеличението на възнагражденията в системата на затворите, посочи тя за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. Министърът отбеляза, че са отпуснати допълнителни 200 бройки за системата – 134 в Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" и 66 в Главна дирекция "Охрана". Закупени са четири нови проходими автомобила.

Министърът на правосъдието отчете, че поръчката за изработване на електронни гривни за наблюдаване на лишените от свобода вече е факт. Другият етап от проекта е извършване на обучение за персонала, който ще работи с тази система. Цачева обясни, че първоначално закупените гривни са общо 250, които няма да удовлетворят нуждите на цялата система, в която лишените от свобода са близо 8000, но по думите ѝ това е първата и много важна стъпка.

С тези гривни ще се проследяват затворниците, които работят на външни обекти, тези под домашен арест или в пробация. 

В отговор на въпрос правосъдният министър отбеляза, че се провеждат курсове за лишените от свобода за придобиване на професионална квалификация, което да улесни реинтеграцията им в обществото. Сред професиите, в които се обучават, са помощник в строителството, заварчик, работник в дървообработването и кулинарната индустрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама